VINTERDÄCKSLAGEN - Datum & Regler

Det är viktigt att hålla koll på vilka regler och datum som gäller för vinterdäckslagen. Här hittar du korrekt information för vad som gäller kring vinterdäck.

Vinterdäck datum: 1 december–31 mars

Enligt vinterdäckslagen ska ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria(friktionsdäck). Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

 

Dubbdäck datum: 1 oktober–15 april

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Krav för fordon med en totalvikt upp till 3500kg

Följ vinterdäckslagen & köp dina vinterdäck hos oss

Vi säljer vinterdäck online till riktigt bra priser. 

Se våra dubbade vinterdäck här ›

Se våra friktionsdäck här ›